Zdravá výživa
Spolu se svými přáteli jsme si udělali večer arabské kuchyně. Pohoda byla báječná a sliny se sbíhaly na spoustu dobrůtek, které jsem si připravili. Napsala jsem Vám několik receptů, které nás oslovily.
Arabská kuchyně
AyranIngredience: bílý jogurt, voda, sůl (po případě česnek, nebo máta)
Bílý jogurt dobře smícháme s vodou. Správný poměr je 2/3 dílu jogurtu k 1/3 díl vody. Ayran osolíme podle chuti - originální turecký je poměrně dost slaný. Do nápoje se dá i prolisovat česnek nebo přidat trocha máty. Ayran podáváme vychlazený
.Kuskus s medem skořicí a ovocem
1 ks jablko, 50 g kuskus, 1 ks pomeranč, 1 lžička mleté skořice, 3 lžíce medu, 1 ks granátové jablko
Podle chuti oříšky a hrozinky
Uvařený kuskus dáme do misky, přelijeme předem rozehřátým medem. Mezitím si v kastrůlku rozehřejeme med. Medem pak přelijeme kuskus a posypeme skořicí. Nakrájíme ovoce a přidáme do kuskusu. Kuskus lze servírovat jak teplý, tak i studený. Do kuskusu můžeme přidat i oříšky, rozinky, po případě i jiné ovoce fantazii se meze nekladou.
Marocká máta
Do vyhřáté konvičky dáte lžičku černého čaje (na každý předpokládaný šálek), přidáte čerstvou opranou mátu (čím více tím lépe), spaříte horkou vodou a necháte vylouhovat asi tři minuty. Do šálku se pak dá další čerstvá máta a zalije se připraveným odvarem, přidá se cukr a pomalu v pohodě se popíjí. Je to báječný relax, v létě osvěží, v zimě zahřeje.
Bulgur s lilkem a rajčaty
Uvařený a vychladlý bulgur smícháme s utřeným stroužkem česneku a na kolečka nakrájenými rajčátky, pečeným lilkem, nasekanou petrželkou a černými olivami. Pokapeme citronovou šťávou a ochutíme solí a pepřem.
Můžeme také vynechat česnek a petrželku, přidat lístky máty.
Arabský chléb pita
Pokud jdeme do čajovny, nikdy si nezapomeneme dát pitu. Máme ji moc rádi a doporučujeme ji všem.
Pita se dá upravit na spoustu způsobu. Na sladko například s máslem a skořicí. Na slano se zeleninou, sýrem, nebo jen s kořením a olivovým olejem. My máme rádi pitu s lilkovou pastou a olivovým olejem.
Arabský chléb můžete naplnit jako kapsu. Rozkrojíme placku na polovinu a naplníme čerstvou zeleninou, sýrem a dalšími dobrotami. Můžeme ji také nechat zapéct se sýrem v troubě.
Pita se skořicí Pitu rozkrojíme, pomažeme máslem a posypeme skořicí. Lze přidat oblíbené ovoce.
Přejeme dobrou chuť;) přejí Irena a Ondřej Bednářovi